Egyszerűen

Az autópiac fejlődése hazánkban

Magyarországon a rendszerváltás előtt az új autó eladás állami monopólium volt. Három állami vállalat bonyolította le az új autó importot. A MOGÜRT a szocialista államokban gyártott gépkocsik importjára szakosodott, a KONZUMEX a "nyugati" gépjárművek behozatalával foglalkozott, az INTERÁG a BMW behozatalára szakosodott.

Az 1989-es rendszerváltást követően liberalizálták az autókereskedelmet, ettől kezdve bárki hozhatott be Magyarországra autókat kereskedelmi- és saját célból is. Ennek köszönhetően hazánkat elárasztották a Nyugatról behozott öreg (10 év körüli) kocsik. Ekkor alapították meg a hivatalos gyári importcégeket is (például a Porsche Hungáriát). A piacgazdaság liberalizálása során nulláról indulva évente átlagosan 10-15%-kal nőtt az új autó piac, egyre többen folyamodtak az új autó hitel felvételéhez is. Az uniós átlaghoz képest jobbak lettünk nemcsak a szalon- és szerviz épületekben, hanem a technikai eszközök tekintetében is (pl. gépek, műszerek, informatika), ezzel párhuzamosan fejlődött az autóhitelek piaca is a banki termékfejlesztés következtében.

1989 és 1995 között következett be az autópiac extenzív fejlődése. Erre az időszakra tehető a márkakereskedések és az egész országot lefedő szervizhálózat kiépítése is. Már 1990-ben megkezdődött a személygépkocsi állomány növekedése, mégpedig évről-évre kb. 4-6 autóval nőtt az 1000 lakosra jutó, új és használt személygépkocsi-állomány. 1995-től napjainkig tart az intenzív szakasz. 1995-től kezdve lehetősége nyílt a gyártóknak, hogy lecseréljék azokat a dealereket (kereskedelmi partnereket), akikkel nem elégedettek.

Az 1995-ös Bokros-csomagnak köszönhetően 1996-ra visszaesett az autóértékesítés, ám ezután is, a korábbi tendenciát követve, folytatódott az autópiac dinamikus növekedése. Az ezredfordulón viszont egy "autóértékesítési bumm" következett be, amelynek köszönhetően a korábbi éves 4-8 autó helyett 12-18 autóval nőtt az 1000 főre jutó személygépkocsi-állomány az új és használt autókat tekintve. Magyarországon is, az EU tagállamokhoz hasonlóan, kezdenek elterjedni a többautós háztartások. Ez a hirtelen dinamikus növekedés több okra is visszavezethető: a lakosság jövedelmi helyzete és várakozásai javultak, az eladósodási hajlandóság növekedett, ekkorra elöregedett az autópark, a vállalkozói gépjárművásárlás is növekedett, az autófinanszírozás fejlődésével a különböző gépjármű finanszírozók új konstrukciókkal jelentek meg az autópiacon. Ez a dinamikus növekedés 2003-ban érte el csúcsát.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal