Egyszerűen

Az autóhitel és a pénzügyi válság kapcsolata

Az olcsó és könnyen hozzáférhető autóhitelek nagy szerepet játszottak az autóipari válság drasztikus mélyülésében. Sőt, valójában talán a legfőbb oka ez volt annak, hogy az autópiac itt tart, ahol. A pénzpiaci válság után lehetetlen lett volna megmenteni az autópiacot a visszaeséstől.

Ez annak köszönhető, hogy szinte kötelező volt éveken keresztül az autókat autóhitelre venni. Tulajdonképpen azt büntették, aki készpénzre vásárolt új gépkocsit, és szinte mindenki kivétel nélkül azt támogatta, hogy az emberek hitelre vásároljanak, lehetőleg minél nagyobb összegűre. Hiszen mindenki érdeke ezt diktálta. Sajnos ennek az eredményét láthatjuk még most is.

Sokan előre figyelmeztetettek, hogy a könnyű autóhitelek által túlfűtött autópiacnak még meglesz a böjtje, de a legtöbb esetben süket fülekre találtak. A kereskedők egyáltalán nem bánták, hogy az ügyfelek a szükségesnél gyakrabban cserélik le autóikat, így akkor még legtöbben nem foglalkoztak a következményekkel. Amennyiben a vevő nem tud fizetni, az az autófinanszírozó vesztesége, nem az övé. A bankok meg persze mind részesedni akartak a nagy kereslet okozta előnyökből, így közöttük is egyre jobban megnőtt a verseny az importőrök, illetve a kereskedők kegyeiért.

Autóhitel 0 százalék kezdőrészlettel, 120 hónap futamidővel, a THM 0%: e feltételeknél könnyebben autóhoz jutni talán csak úgy lehetett volna, ha teljesen ingyen adták volna. Pedig elég sok ilyen hirdetéssel találkozhattunk a válság előtti években. A kereskedőket szinte kinevették, ha 5 százalékos THM-mel akartak autót eladni, 10 százalékkal meg általában már lehetetlen volt. A 120 hónap futamidő is abszurd, ugyanis az amortizáció következtében a tizedik évre a gépkocsi szinte teljesen elértéktelenedik, így az autóhitel mögött nem marad fedezet. Az autó nem ért annyit, amennyit a vevő törlesztett érte.

Tulajdonképpen a pénzügyi válság előtt bárki kapott hitelt, aki igényelt. Ez és a 0 százalékos önerő lehetőséget adott olyan csalásokra is, hogy akárki felvehetett autóhitelt, például egy hajléktalan nevére, ami aztán az adós fizetésképtelensége miatt bedőlt, a csaló vígan továbbadta az autót, a bank pedig soha nem látta többé a pénzét.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal