kalk.

Gyorsk.

Autóhitelek összehasonlítása

Hányféle hitelt kínálunk? Kezdjük a klasszikus autóhitellel, amelyhez manapság csak meglehetősen szigorú feltételek mellett lehet hozzájutni. Alábbi cikkünk az egyes autóhitelek összehasonlítása iránt érdeklődő látogatóinknak lehet hasznos olvasmány.

A klasszikus autóhitel mindenkire érvényes feltételei a következők:

  • Autóhitel új vagy használt autó vásárlásához is felvehető, nincs ilyen irányú megkötés.
  • A megvásárolni kívánt jármű viszont a kölcsön lejártakor nem lehet 15 évesnél idősebb!

A bankok csak azt az autót, teherautót stb. finanszírozzák, amelynek legalább félmillió forint az értéke. Az érték kiszámításához nem hasukra ütnek, és nem is az ügyfél bemondását fogadják el, hanem a csaknem száz éve működő EuroTax-rendszer iránymutatása alapján számítják ki az értéket, hiszen az Eurotax kalkulátor segítségével pontos képet kaphatunk a kiszemelt autó piaci értékéről.

Önerő nélkül nincs hitel: ha valamilyen járművet venne, a vételár egy részét a vásárláskor fel kell tudni mutatni. Ha például kétmillióért venne autót, csak akkor fordulhat a bankhoz vagy lízingcéghez, ha ön ki tudja fizetni a vásárláskor az autó árának egy bizonyos százalékát. A bank és a lízingcég ugyanis nem állja az autóvásárlás teljes költségét. Akit a hitel és a lízing összehasonlítása érdekel, kattintson ide: Autóhitel és autólízing összehasonlítás. A szükséges önerő mértéke attól függ, hogy milyen gépjármű finanszírozási konstrukciót választ:

  • ha forint alapú hitelt vesz fel, 25% az önerő,
  • euró alapú hitelnél 40%,
  • forint alapú lízingelésnél (vagyis elsősorban cégeknek, bár magánszemély is lízingelhet) 20%,
  • euró alapú lízingszerződés megkötésének feltétele pedig a 35% önerő.

Autóhitel kiváltás

Az autóhitelek piaca folyamatosan változik (és nem csak a kamatok, hanem a konstrukciók is), ezért nem egyszerű az összehasonlítás: a régi, klasszikus gépjármű hitel után piacra léptek a pénzintézetek olyan hitelekkel, amelyek más kölcsönök autókra alkalmazott változatai. Ilyen például az autóhitel kiváltó kölcsön. Mint a neve is jelzi, itt arról van szó, hogy ha valakinek korábban, rossz feltételekkel felvett autóhitele van, akkor ezt lecserélheti egy jobbra – ami egészen egyszerűen szólva azt jelenti, hogy alacsonyabb törlesztést kell vállalnia havonta. Ez történhet úgy, hogy futamidőt hosszabbít, és ötéves hitelét elcseréli egy hétévesre, így bizonyosan csökkenti a havi részleteket.

Ez viszont nem a legjobb út, mivel így a havi teher csökken, de végül a futamidő megnyúlása miatt többet kell fizetnie. Legjobb, ha talál egy kölcsönt, amely valóban alacsonyabb törlesztést kínál még akkor is, ha a futamidőt nem növeli. Az oldalon található autóhitel kalkulátor használata révén kiszámoltathatja, hogy mostani hitele helyett mi mit tudunk nyújtani. Írja be a kalkulátorba, hogy mennyi van még vissza mostani, drágának tartott hiteléből, és hány hónapig kell még fizetnie a törlesztéseket. Elképzelhető, hogy a futamidő hosszabbítása nélkül is alacsonyabb törlesztésű hitelt kínálunk.

Személyi hitel helyett gyorskölcsön

Ugorjunk a következő hiteltípusra. A személyi hitelek nagyon népszerűek, mivel szabadon felhasználhatók, nagyon gyorsan és kevés papírral felvehetők, de ezek az előnyök nem tudják kompenzálni a hátrányukat: hihetetlenül drágák. Mi viszont más személyi hitelt vagy gyorskölcsönt adunk ügyfeleinknek, olyan konstrukciót, amely egyszerre őrzi a kedvező feltételeket, de emellett olcsó is tud lenni. Hogy ez hogyan lehet? Úgy, hogy mi nem klasszikus személyi hitelt kínálunk, hanem egy nagyon jó feltételekkel folyósítható gépjármű fedezetes gyorskölcsönt. Ez egyfajta jelzáloghitel, ahol a bank az autót fogadja be fedezetnek, és így – kisebb kockázatot vállalva – kedvező feltételekkel nyújt szabadon felhasználható hitelt. A gyorskölcsön és a hagyományos személyi hitel összehasonlítása után ön is azonnal belátja, miért nevezzük sokkal kedvezőbbnek.

Az általunk kínált gyorskölcsön lényege, hogy a bank az ön autójára jelzálogjogot jegyeztet be (természetesen a tulajdonosnak, legyen az cég vagy magánszemély, semmilyen korlátozást sem kell elszenvednie, csak nem adhatja el az autót, mert akkor elveszne a fedezet), az autó fent említett Eurotax-értékének 60-80%-áig (általában 70%-ot adnak a bankok elővigyázatosságból). Így a minimális hitelösszeg 300 000 forint, a maximális folyósítható summa pedig 50 000 000 forint (persze ehhez kell egy nagy értékű jármű, luxusautó, kamion, luxus busz stb.). A bank rugalmas, és akár 12 éves járművet is elfogad fedezetként, a megszorítás mindössze annyi, hogy a szabad felhasználású kölcsön végén a jármű maximum 15 éves lehet. A futamidő értelemszerűen legalább 12 hónap, magánszemélyeknek legfeljebb 84 hónap, cégeknek pedig legfeljebb 96 hónap. A hitel intézése nagyon gyorsan halad, legjobb esetben három nap. A bank alig néhány iratot kér be, így gyorsan lehet intézkedni a folyósítás felől.

A fenti, leggyakrabban folyósított kölcsönök mellett még néhány, ritkább hitelfajtát is bemutatunk, mert hátha önnek éppen ilyenre van szüksége.

Motorhitel

A motorhitel felvételét aligha kell túlmagyarázni: új vagy használt motor vásárlásához lehet felvenni. A feltételek a motorok értékének gyors változása miatt nem olyanok, mint az autóhiteleknél. Nem vehet hitelre nyolc évesnél idősebb motort, és a futamidő egy és nyolc év közt választható. Minimális önerő motoroknál 25%, a legkisebb folyósítható összeg 300 000 forint. Létezik motorhitelt kiváltó kölcsön is, valamint motorfedezetes kölcsön, ami pontosan olyan, mint az autófedezetes gyorskölcsönnél. A feltételek ilyenkor ugyanazok, mint feljebb.

Teherautóhitel

Ejtsünk még szót a teherautó hitelről. Haszonjármű, teherautó beszerzéséhez felvehető hitelek esetén ugyanazok a feltételek, mint a személyautóknál, összehasonlítva a sima autóhitellel csak két lényeges különbség van: a megvenni kívánt teherautó (szintén a járműtípus specifikumaiból adódóan) a kölcsön folyósításakor legfeljebb 11 éves lehet, és a hitel lejártakor maximum 12 éves. Vagyis a személykocsikhoz képest rövidebb a futamidő, ezért a törlesztés magasabb. Mivel teherautóra leginkább egyéni vállalkozók vagy cégek vennének fel hitelt, ezért itt leginkább lízingelésről lehet szó. Ez alacsonyabb önerőt kíván meg, viszont a teherautó hitel összege ezzel ismét csak nő, vagyis a törlesztés szintén emelkedik. Nagy előny ugyanakkor, hogy a vételár nettó, és elszámolható, tehát a megvenni kívánt teherautó ára valójában igen kedvező lesz.

Autóhitel kalkulátor

Az autóhitel kalkulátorra kell még végül kitérnünk, hiszen ez az autó- és motorfinanszírozás lényeges eleme. Az autóhitel kalkulátor használata roppant egyszerű: beírja, mennyi hitelt venne fel, mennyi időre, majd kollégánkkal kiszámoltatja a törlesztést.

A svájci frank többé már nem elszámolási pénznem

A válság után (vagy alatt, vagy esetleg a válság miatt) a svájci frank már nem lehet többé elszámolási pénznem – valójában régen ideje lett volna, hogy az adósok ne választhassák a világ egyik legerősebb valutáját Európa egyik legkomolytalanabb gazdasággal rendelkező országában. A svájci frank menekülővaluta, vagyis, ha a világban bárhol – Thaiföldön vagy az USA-ban – baj van a nemzetgazdasággal, akkor abban az országban az emberek (illetve azok, akik ott fektettek be) aranyba és svájci frankba mentik a pénzüket. Vagyis teljesen mindegy, hogy Magyarországon hogyan áll a büdzsé, milyen magasak vagy alacsonyak az adók, a svájci frank úgy fog fel-le szánkázni, ahogyan egy tőlünk mondjuk kétezer vagy tízezer kilométerre levő országban rángatják, ezzel megkeserítve a magyarországi adósok nem könnyű mindennapjait.

Ezért alakultak úgy a törvények, hogy ma csak euróban és forintban lehet felvenni autóhitelt, vagy autólízingelést választani, ráadásul teljesen eltérő kondíciók érvényesek a forint és az euró alap esetén. Hogy miért fontos az autólízing kiemelése? Azért, mert az autóhitel változások úgy hozták, hogy a cégek, vállalkozások már nem vehetnek fel hitelt, hanem csak lízingelhetnek autót. Ennek oka valószínűleg az, hogy annyi vállalkozás ment csődbe, hogy a döntéshozók jobbnak látták adminisztratív eszközökkel egyszerűen lehetetlenné tenni, hogy a vállalkozások elbukják az autóhiteleket (meg más típusú hiteleiket is). A konstrukció tehát most úgy néz ki, hogy hitel esetén az autó a cég tulajdona lenne, ha viszont nincs hitel, csak lízing, akkor a lízingelőé, ami egy esetleges csőd esetén nem elhanyagolható különbség.

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

Autóhitelezési fogalmak »

Az autóhitelezésben használt, és oldalunkon is gyakran előforduló legfontosabb kifejezések magyarázatát találja meg a fenti linkre kattintva.

Teherautó hitel online »

A teherautófinanszírozás keretében lehetőség nyílik 3,5t össztömeg alatti új és használt kistehergépkocsik hitelre történő megvásárlására.

Buszhitel igénylése »

Amennyiben használt buszt vagy teherautót, pótkocsit venne hitelre, akkor a jármű életkora a hitel lejártakor nem lehet több 12 évnél. Az online kalkulátor segítségével előzetes becslést készíthet, mennyibe kerülne adott összegű busz hitel törlesztése havonta.

Eurotax kalkulátor »

Hogyan működik az Eurotax kalkulátor? Töltse ki a szükséges mezőket, mi pedig e-mailben elküldjük önnek gépjárműve Eurotax katalógusban szereplő értékét, mindezt természetesen ingyen.
Oldal