kalk.

Gyorsk.

Az autóhitelezésben használt fogalmak magyarázata

Autóhitel: Az autóhitelek közé soroljuk az összes olyan hitelt, amelyet autófedezet mellett vesz fel az ügyfél. Ilyenek lehetnek az autóvásárlási hitel, az autófedezetes gyorshitel, a BAR- és KHR-listásoknak nyújtott hitel, és az autóhitelt kiváltó kölcsön. Minden esetben az autó tulajdonosa a hitelfelvevő. Az autókölcsön lehet euró vagy frank alapú (a forint mellett).

Autólízing: Az autólízing egy olyan konstrukció, amikor az ügyfél használja az autót, amelyet szeretne megvenni, de az a lízingösszeg teljes kifizetéséig a lízingcég tulajdonát képezi. Az ügyfelet ilyen esetekben sem éri semmilyen kár, nem kell korlátozásokat elszenvednie – csupán nem adhatja el az autót, hiszen az nem az ő tulajdonát képezi. Általában jogi személyek élnek az autólízingelés lehetőségével, ilyenkor a bank befektet helyettük egy komolyabb összeget, megveszi az autót, teherautót stb., a cég pedig sajátjaként használja azt. Ez azt is jelenti, hogy minden költség (műszaki vizsga, szerviz, biztosítás) a lízingbe vevőt terheli. Egy speciális lízingelési forma a visszlízing (hasonló, mint a gyorskölcsön), amikor is a bank megveszi az autó tulajdonjogát, de a használó továbbra is a régi tulajdonos marad.

Hitelkiváltás: Az autóhitelkiváltás lényege, hogy az ügyfél rossz, drága (általában jó pár évvel korábban felvett) hitelét olyanra cseréli, amely olcsóbb havi törlesztést kínál. Az autóhitelek piacán újabb és újabb konstrukciók jelennek meg, így bármikor előfordulhat, hogy ön le tudja zárni régi hitelét, és helyette egy sokkal olcsóbbnak a terheit kell havonta kifizetnie. Lehetőség van a régi hitel maradékánál nagyobb összeget is felvenni, ilyen esetben a régi hitel rendezése után fennmaradó összeg szabadon felhasználható.

Szabad felhasználású hitel: A szabad felhasználású hitel, mint neve is mutatja, olyan kölcsön, amikor a hitelfelvevő arra fordítja a felvett összeget, amire akarja. A szabad felhasználású kölcsönök jellemzően ingatlan alapúak, azonban manapság lehetőség van ingatlan helyett nagy értékű ingóságot, például autót vagy motort ajánlani fedezetként. Ilyenkor a jármű tulajdonjoga az ügyfélé marad, csupán elidegenítési tilalom kerül rá.

Gépjárműfedezetre nyújtott kölcsön: A szabad felhasználású hitelek azon fajtája, amikor a jelzálogtárgy nem egy ingatlan, hanem valamilyen gépjármű. Ez lehet autó, motor, teherautó, busz, jellemzően legfeljebb nyolc éves korig. Az ilyen típusú gyorskölcsön felvételekor az ügyfél leadja a bankban az autó törzskönyvét, hogy szorult helyzetben a kocsit ne lehessen értékesíteni, csak a bank engedélyével és tudtával. Ha az ügyfél nem fizeti a törlesztést, a bank elárverezi a zálogtárgyat.

Teljes körű beépített casco: Ez a biztosításfajta az első pontokban bemutatott autóhitelek és autólízing mellé igényelhető, ha az autó még nem múlt el öt éves. A beépített casco lényege, hogy ön a havi díjat a törlesztéssel együtt fizeti, és az sem mellékes, hogy az ilyen casco biztosítás olcsóbb, mintha külön kötne cascót az autóra. Ha az autót ellopják vagy bármilyen komolyabb kár éri, a biztosító fizeti ön helyett a hitel hátralevő részét vagy nagyobb javítás, például leszakadt ponyva helyreállításának költségét. Az ön által kifizetendő önrész 100 000 forint, vagy a kár tíz százaléka, a többi a biztosítót terheli. A casco nem csak az ügyfél, hanem a hitelt nyújtó pénzintézet számára is az elképzelhető legjobb biztosíték. Ha ugyanis az autóval bármi történik, a bank is hozzájut a pénzéhez, és az ügyfélnek sem kell egy összetört autó után még évekig fizetni a lízingdíjat.

Lopás és totálkár beépített casco: A lopás és totálkár beépített casco olyan esetekben igényelhető, ha ön autóhitelt vesz fel vagy autóját lízingeli, és a biztosított autó még nem múlt el 10 éves. A havi törlesztés magába foglalja a részleteket és a biztosítás díját is – amely ilyen, együttes kötés esetén sokkal olcsóbb, mint a piac más termékei. A casco biztosítás ezen típusa akkor védi meg önt a szomorú anyagi következményektől, ha az autót ellopják vagy javíthatatlanul összetörik. Az önrész mértéke 10%, minimum 200 000 forint, az autó értékének többi részét a biztosító állja. Mint a többi casco esetén is, itt is mind a bank, mind az ügyfél nyer az ügyleten: a bank hozzájut a pénzhez, önnek pedig nem kell kifizetnie annak az autónak a törlesztését, amelyet elloptak vagy totálkárosra tört, így nem tudja használni, csak a pénzt vinné még évekig.

EUROTAX-katalógusérték: Az EuroTax-katalógus egy egységes, európai katalógus, amely tartalmazza az összes, Magyarországon (és, mint a neve is mutatja) Európában árult autót, teherautót és motort. Az eurotaxot havonta frissíti az ezt készítő cég, a svájci székhelyű Eurotax Glass, amely 1933 óta foglalkozik az autók értékének megállapításával. A katalógus azóta természetesen sokat változott, sőt mára tulajdonképpen egyfajta kvázi hivatalos irattá vált, amelynek az adatait messzemenőkig figyelembe veszik a banki ügyintézők és a biztosítók emberei. Az EuroTax katalógust ma már szinte kizárólag elektronikus úton érik el az érdeklődők. Egy autó katalógusárának bárki utánanézhet egy kisebb összeg (öt euró) fejében, hogy tudja, a bankok és biztosítók nagyjából milyen értékben fogják beszámítani, vagy kalkulációikhoz felhasználni az autót. Cégünknek természetesen hozzáférése van a teljes Eurotax adatbázishoz, így pontosan tudjuk, hogy ön mennyi hitelre számíthat, ha pl. a személyi hitel helyett ajánlott autófedezetes gyorshitelt venné fel.

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

Autóhitelezési fogalmak »

Az autóhitelezésben használt, és oldalunkon is gyakran előforduló legfontosabb kifejezések magyarázatát találja meg a fenti linkre kattintva.

Teherautó hitel online »

A teherautófinanszírozás keretében lehetőség nyílik 3,5t össztömeg alatti új és használt kistehergépkocsik hitelre történő megvásárlására.

Buszhitel igénylése »

Amennyiben használt buszt vagy teherautót, pótkocsit venne hitelre, akkor a jármű életkora a hitel lejártakor nem lehet több 12 évnél. Az online kalkulátor segítségével előzetes becslést készíthet, mennyibe kerülne adott összegű busz hitel törlesztése havonta.

Eurotax kalkulátor »

Hogyan működik az Eurotax kalkulátor? Töltse ki a szükséges mezőket, mi pedig e-mailben elküldjük önnek gépjárműve Eurotax katalógusban szereplő értékét, mindezt természetesen ingyen.
Oldal