Egyszerűen

Hírek

A díjmentes EUROTAX kalkulációs és naprakész gépjármű adásvételi szerződésküldő szolgáltatásunk mellett gépjármű eredetvizsgálat, valamint gépjármű átírás információs aloldalunk is a legfrissebb adatokkal szolgál a téma iránt érdeklődőknek.

Mi a klasszikus autóhitel? A klasszikus autóhitel új vagy használta autó vásárlására vehető fel. A feltétele, hogy a megvásárolni kívánt gépjármű életkora nem haladhatja meg a hitel lejáratakor a 15 évet.

Két kategóriára lehet bontani a szükséges dokumentumok listáját. Elég sok azonosság lesz benne, hiszen az alapkövetelmények ugyanazok, a hiteligénylő viszont lehet magánszemély, társas vállalkozás, illetve egyéni vállalkozó.

Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. Ebben a kérdésben inkább a pénztárca dönt, mint az érvek. Amennyiben megteheti, hogy új autót is vegyen, mindenképp érdemes első körben felmérni az igényeket.

Korábban az autóhitel szerződések részleges vagy teljes lezárása elég nagy plusz költséggel terhelte az adóst. Szerencsére 2010 március elsejétől ez már mérséklődött.

A július 1-jétől bevezetett e-útdíjfizetési kötelezettség hitelből is teljesíthető lesz. Elindul ugyanis az Útdíj Hitelprogram, melynek célja, hogy a fuvarozók – elsősorban a kis- és középvállalkozók – számára ne okozzon anyagi problémákat az új rendszerre való átállás. Az új hitelkonstrukcióra vonatkozó szabályokat a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességének javításáról szóló 1339/2013. (VI.14.) kormányhatározat tartalmazza.

A hitelképesség vizsgálata is megváltozott 2010-től. A hitelezőt jogszabály köti ahhoz, hogy ne csak azt vegye szempontnak, hogy a gépjármű fedezetet nyújt-e a hitel megtérüléséhez, hanem a háztartások jövedelmét is vizsgálni fogják a finanszírozók.

Sokan gondolják úgy, hogyha valaki gépjármű kölcsönnel vagy pénzügyi lízinggel rendelkezik, és nem tudja ezt rendszeresen, vagy egyáltalán fizetni, akkor maximum visszaadja a gépjárművet, és minden meg is oldódik.

A karácsony a feleségemnek, és nekem sokkal többet jelent, mint amit az ünnep magába foglalhat, ugyanis karácsonykor ismerkedünk meg, és azóta is elválaszthatatlanok vagyunk.

Manapság sajnos gyakran megesik, hogy a bankok segítségére szorulunk - bármennyire is próbáljuk elkerülni a hitelfelvételt, eljöhet az a pont, ahol csak ez a végső megoldás, különösen gépjármű vásárlásakor, mivel az emberek többsége nem rendelkezik több millió, de még akár többszázezer forinttal sem, amit erre tudna fordítani.

A legfontosabb először tisztázni mi is pontosan a vizsgálat lényege: hogy az eredeti okmányokban (forgalmi engedélyben illetve törzskönyvben) lévő adatok egyeznek-e a BM nyilvántartásában lévő adatokkal, valamit a gépjárművön lévő adatokkal.

Ha Önnek hitelre van szüksége új autójának finanszírozásához, és szeretné tudni, hogy körülbelül mekkora összegre számíthat, van megoldás: nem kell mást tennie, mint kitölteni űrlapunkat, aminek alapján kollégáink megállapítják, hogy milyen törlesztőrészletek várhatóak.

Mióta készül Ön lecserélni régi autóját egy újra? Van, aki hosszú éveken keresztül spórol álmai járművére, mígnem a vásárlás pillanatában derül ki, hogy az addig félre tett pénze csak nem lesz elég… Bizony, nehéz ügy ez. Ott állunk a nehezen félretett pénzecskénkkel, mire kiderül, hogy az nem elég szinte semmire.

Örök kérdés, érdemes-e hitelt felvenni, ha az ember nagyon vágyik valamire, és szeretné azonnal megvenni; vagy le kell győznünk a türelmetlenségünket, és gyűjtögetni még egy kicsit.

Pár évtizeddel ezelőtt még éveket kellett várni egy autóra, hát még gyűjtögetni rá - manapság pedig elég elmenni egy használtautó kereskedésbe vagy autószalonba, és máris kiválaszthatjuk a legideálisabb gépjárművet.

Hitelügyintézéssel, autóhitellel kapcsolatos írások olvasásakor, vagy egy-egy beszélgetés során nem egyszer halljuk a két, fentebb már említett szót: hitelkiváltás és átruházás. Halljuk őket, sőt, használjuk is, azonban pontos jelentésükkel nincsenek mindig tisztában.

Ha autóra van szüksége munkájához, és jelenleg nincs abban az anyagi helyzetben, hogy készpénzért vásároljon, de mindenképp új gépjárművet szeretne, hitelt is igényelhet.

Személygépjármű vásárlása előtt az ember önkéntelenül is számba veszi a lehetőségeket, és előbb-utóbb eljut oda, hogy felteszi magának a kérdést: milyen hitelt célszerű választani például egy használt autó megvételéhez?

Amennyiben a hitelszerződés futamideje során totál- vagy lopáskár történik a gépjárművel, a szerződés felmondásra kerül és a tartozás egy összegben esedékessé válik, mivel az autóhitel fedezete megsemmisült.

A rendszerváltás óta eltelt évtizedekben a külföldi tulajdonú vállalkozások révén megvalósított közvetlen külföldi működőtőke-befektetések kiemelkedő hatással voltak a magyar gazdaság modernizációjára.

Hitelt csak a hitelintézet belső szabályzatában megfogalmazott, az ügylet sajátosságaira – típusára – vonatkozó előfeltételek megléte esetén folyósít a hitelintézet. Az ügyfélnek (leendő ügyfélnek) a hiteligény elbírálásához szükséges valamennyi adatot a hitelintézet rendelkezésére kell bocsátania.

Új autó, használt autó, személygépkocsi, kishaszonjármű, teherautó – szinte minden típusú gépjárművet beszerezhet akár kölcsön felvételével is.

Ha hitelt szeretnénk felvenni, és nincsen semmilyen fedezetünk, csak egy motorkerékpár, viszont a megadott hitelösszegre minél hamarabb, a lehető leggyorsabban, sürgősen szükségünk lenne, akkor a számunkra a motorfedezetes gyorshitel a legjobb választás.

2012-ben vadonatúj autófinanszírozási konstrukciók jelentek meg a különféle bankok, lízingcégek, pénzügyi szolgáltatók kínálatában. A verseny következtében a korábban tapasztaltaknál kedvezőbb feltételekkel juthatunk új vagy használt autóhoz.

Az Autóhitel Megoldások által közvetített autóhitelek (valamint motorhitelek, kisteherautó-kölcsönök és ugyanilyen járművek megvásárlásában segítő lízingkonstrukciók, vagy a szabad felhasználású gyorshitel és a hitelkiváltó hitel) kidolgozásakor pontosan az a meggondolás vezette a szakembereket, hogy valami mást kínáljanak, mint mások.

Az elmúlt hat esztendő során a magyar lakosság mintegy 1600 mrd forintnyi gépjárműhitelt vett fel új és használt személyautó, motorkerékpár és kishaszongépjármű vásárlására.

Amíg a régió más országaiban, Csehországban és Szlovákiában általában 3 éves futamidőre veszik fel autóvásárláshoz a hiteleket, addig Magyarországon az egyre hosszabb futamidő a divat - jelenleg 84 hónap a maximum, de nem is olyan régen még volt 120 hónapos, 10 évre szóló autóhitel ajánlat is.

Az X5-ös sikerén, no és persze a konkurencia gyarapodásán felbuzdulva szállt harcba a BMW 2004-ben a kisebb méretű hobbiterepjárók kategóriájában. A megszokott minőséget és egyediséget azonban itt is hozták a bajorok.

A személyi hitel vagy személyi kölcsön hazánkban már a XX. század elejétől ismert volt, ám a fogyasztói hitelezés kialakulását elősegítő házaló kereskedés, a tömegcikkek gyors – akár hitelezéssel történő – értékesítése csak a II. világháború előtti évtizedben vált jelentőssé.

Ma már teljesen másképp gondolunk az autókra, mint például az 1980-as években, amikor még jóval kevesebb autó futott az utakon, és autóhitel helyett saját megtakarításból vásároltunk.

Az eladott autók száma lassan, a tervezett elbocsátásoké gyorsan nő Európában, miközben a gazdaságkutatók elorejelzései szerint a világpiac bovülni fog, és öt év múlva 14 millióval több autót vásárolunk majd évente.

Ahhoz, hogy el tudjuk adni használt autónkat, mindenképpen el kell végeztetni az eredetiség vizsgálatot, melynek költsége jogilag az eladót terheli. Ettől eltérő megállapodást is köthetünk.

A Jeep Cherokee jócskán kilóg a szabadidő-autók (SUV-ok) sorából, de nem csupán a származása miatt. Már az sem természetes, hogy amerikai létére itthon csak dízelmotorral kapható.

Az olcsó és könnyen hozzáférhető autóhitelek nagy szerepet játszottak az autóipari válság drasztikus mélyülésében. Sőt, valójában talán a legfőbb oka ez volt annak, hogy az autópiac itt tart, ahol. A pénzpiaci válság után lehetetlen lett volna megmenteni az autópiacot a visszaeséstől.

A lízingszerződések előírják egyrészről, hogy a lízingbevevő csak a lízingbeadó írásbeli hozzájárulásával köthet a vele keretszerződéses jogviszonyban nem álló biztosítóval szerződést, másrészről pedig meghatározzák a biztosítási szerződés kötelező tartalmi elemeit. A biztosítás kizárólag csak teljes körű casco biztosítás lehet, amelynek önrészére is tartalmaz előírást a lízingszerződés.

Az autólízing szerződésekhez a gyakorlati életben számtalan típusú biztosítási szerződés kapcsolódhat. A biztosítási szerződés megkötése a kárveszélyviselés speciális szabályai miatt mind a lízingbeadó, mind a lízingbevevő számára előnyökkel jár.

Magyarországon a rendszerváltás előtt az új autó eladás állami monopólium volt. Három állami vállalat bonyolította le az új autó importot. A MOGÜRT a szocialista államokban gyártott gépkocsik importjára szakosodott, a KONZUMEX a "nyugati" gépjárművek behozatalával foglalkozott, az INTERÁG a BMW behozatalára szakosodott.

A 2003-as évtől mind több olyan cég jelent meg, melyek kizárólag idősebb személy- és kishaszongépjárművek finanszírozásával foglalkozott. Ezen új belépők piaci rést találtak az idősebb évjáratú használt autók piacán, ezzel egyidőben felélénkült a használt autó hitel piac is.

Hogyan is zajlik pontosan az autóbehozatal Európai Uniós tagországokból, és milyen feltételei vannak? Az EU csatlakozás után számottevően megváltoztak az autók behozatalának vám- és adózási feltételei.

Bizonyos kor felett szinte mindenki emlékszik rá, hogyan zajlott az autóvásárlás a szocializmus idejében. Ezekben az időkben óriási és folyamatos volt a hiány az autópiacokon.

Az egyes autófinanszírozási konstrukciókat csak az úgynevezett belső megtérülési ráta (belső kamatláb) kiszámításával lehet megfelelően összehasonlítani. Nem vezet helyes eredményre például az a megközelítés, amikor nem azonos törlesztési ütemezésű autóhitel konstrukciók kamatlábát vagy összes többletköltségét hasonlítjuk össze, de az sem, ha a kezelési költséget egyszerűen hozzáadjuk az összes kamathoz.

Az autópiac törvényei megkövetelik, hogy a használt autók ára is kövesse az új autók vételárának csökkenését, mivel az mégsem lehetséges, hogy egy teljesen használatlan olcsóbb legyen, mint egy egy-két éves azonos modell.

Ha autót szeretne vásárolni, legyen szó használt vagy új járműről, mindenképpen fontolja meg az autólízing lehetőségét is. Magánszemélyeknek ugyan nyitva áll a lehetőség, hogy autóvásárlási hitelt vegyenek fel, cégeknek azonban nem. Így most nem is utóbbiakat akarjuk meggyőzni arról, hogy a lízingeléssel jobban járnak, hiszen nekik nincs is más lehetőségük.

Cégünk a legjobb autóhiteleket és autókhoz kapcsolódó hiteleket közvetíti. Ezt állítjuk és tudjuk magunkról, de nem várjuk el, hogy egy ilyen fontos döntés előtt, mint egy komolyabb összegű autóhitel felvétele, a leendő ügyfelek pusztán a szavunknak higgyenek. Ezért autóhitel kalkulátorokkal nyomatékosítjuk szavainkat.

Ha gyorshitelhez szeretne jutni, mindenképpen érdemes nagyon körülnézni a piacon. Sok cég kínál különböző gyorshiteleket, amelyek akár az apróbetűben, akár nyíltan megmondják magukról, hogy ők valójában uzsorakölcsönök. A 200%-os THM-mel rendelkező kölcsönöket ugyanis mi másnak lehetne nevezni? Mi ennél jóval kedvezőbb gyorshiteleket kínálunk.

Aki követi a közélet eseményeit, az tudja, hogy nem hogy az autóhitel feltételeinek megváltoztatását nem engedik a bankok, hanem a jegybank elnökének fizetését sem szeretnék csökkenteni.

Az autókölcsönök területén illendő odafigyelni a folyamatos változásokra, és emellett arra is, hogy az állandóan megújuló kínálatból a legjobb autóhitelt találjuk meg. Ha nem szánunk elég időt a tájékozódásra, amikor autóhitelt veszünk fel, vagy autólízingelési szerződést kötünk, esetleg motort vásárolunk vagy kisteherautót a cégnek, évekre kellemetlen kiadásokat jelentő helyzetbe manőverezhetjük magunkat.

Lehetőséget kínálunk látogatóinknak, hogy megtudják, mennyit ér autójuk az Európa-szerte finanszírozók által általánosan elfogadott eurotaxGLASS'S katalógus alapján. Csupán egy rövid kérdőívet kell kitölteni, mi a megadott adatok alapján elvégezzük a hitel kalkulációt, amely tartalmazza a gépkocsija értékét is. Az eredményről e-mailben vagy telefonon tájékoztatjuk.

Az autóhitelek piaca állandó változásoknak van alávetve, hiszen a hitelek a világpiactól, a dollártól, az eurótól, a svájci franktól és még ki tudja, mi mindentől függenek. A gazdasági válság során a bankok és egyéb pénzintézetek annyira megijedtek, hogy hirtelen lehetetlen módon megszigorították az autóhitelek, motorhitelek és egyéb hitelek feltételeit.

Akár van gépjármű hitelünk, akár nincs, ha valakit összetörünk, fizetünk.

A legkomolyabb kiadások, amelyek a gépjárművásárlás után is ránk várnak. Ne feledjük persze az új forgalmi engedélyt, a vagyonszerzési illetéket és az eredetiségvizsgálatot sem, amelyek szintén húsbavágó tételek tudnak lenni, miután esetleg szinte éppen kilépve a bank ajtaján egy új autóhitel szerződéssel, hirtelen a nyakunkba szakadnak. Ilyenkor természetes a reakció: még ez is?

A biztosító megkülönbözteti a javítással helyreállítható károsodásokat, és az ún. totálkárt. Totálkárnak nemcsak az minősül, ha technikailag lehetetlen a helyreállítás, hanem az is, ha a javítási költség megközelíti a pótlási költséget (gazdasági totálkár). A totálkár esetén nagyon szigorú korlátozásokkal előfordul az új értéken való értékesítés (a jármú egy éves koráig, csak az első tulajdonosnak).

Néhány éven belül nagy szükség mutatkozhat Magyarországon a gépkocsi állomány cseréjére - tudjuk meg az Ernst&Young legfrissebb jelentéséből. A felmérésből kiderül, hogy hazánkban mintegy három millió öregnek nevezhető autó (tíz évesnél idősebb) járja az utakat.

A gépjármű adásvételi szerződés megszerkesztése első ránézésre nem tűnik nehéznek, de ha nem felelünk meg a szerződéssel szemben támasztott pontos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés egyszerűen nem lesz érvényes.

A napokban történt eset, hogy egy fél évvel ezelőtt felvett autóhitelt szeretett volna egy hitelre fanyalodó ember visszafizetni. Maga a hitelösszeg 520.000 forint volt, a biztonságosság kedvéért az akkor létező leghosszabb futamidőre, azaz 96 hónapra, egészen pontosan 8 hosszú évre fizetési kötelezettséget vállalva.

Autóvásárlás előtt, ha kölcsönre van szükségünk, gyakran abba a hibába esünk, hogy míg az autót magát hónapokig keressük, szemléljük, kipróbáljuk, a szükséges hitelből azonnal elfogadjuk ami az utunkba kerül.

Külsőleg első ránézésre a karosszéria nem nagyon változott, legalábbis első ránézésre, s laikus szemlélőnek, azonban a japán tervezők jelentős módosításokat hajtottak végre a Suzuki Swiften, amelyet nemrég mutattak be Esztergomban.

Érdekes, ám hétköznapi jelenség, hogy autóstársaink attól függően bánnak velünk, s kezelnek minket különböző autós szituációkban, hogy milyen márkájú, állapotú, színű, hangú, korú gépkocsival járunk.

Érdekes adat, hogy a válság éppen a legszegényebb gazdasági szegmenseket érintette leginkább. Pontosítandó - a legszegényebb lakossági rétegeket célzó gazdasági szegmenseket, ezen belül is a kisebb jövedelműeket megcélzó ágazatokat, márkákat, típusokat.

Használt autós hirdetéseket böngészve gyakorta botlunk olyan hirdetésekbe, amelyeknél a feltüntetett vételár csak hitellel történő vásárlásnál érvényes.

6 év letöltendő fegyházbüntetést szabott ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 2010. májusában egy autóhitel-csalási ügy elsőrendű vádlottjára.

További autós, motoros híreink a Hírek archívuma menüpontban olvashatók.

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.
Facebook
Oldal