Egyszerűen

Autóhitel visszafizetés lejárat előtt

A napokban történt eset, hogy egy fél évvel ezelőtt felvett autóhitelt szeretett volna egy hitelre fanyalodó ember visszafizetni. Maga a hitelösszeg 520.000 forint volt, a biztonságosság kedvéért az akkor létező leghosszabb futamidőre, azaz 96 hónapra, egészen pontosan 8 hosszú évre fizetési kötelezettséget vállalva.

A hitel euro alapú volt, ám fix havi fizetésű, azaz az árfolyam különbözetet feljegyezték, ám a havi részletekben nem, majd a futamidőben látszott volna – újabb hónapokat hozzácsapva a törlesztéshez. A dolog jól is indult, havi 7000 forintos törlesztők, nem megterhelő. Aztán egyszer csak bevezették a plusz 300 Ft-os díjat, ha csekkes fizetésnél maradunk. Magyar ember ilyenért nem pereskedik, de Amerikában ebből lehet, hogy botrány lett volna. Utólag ugyanis nem lehet hátrányosan módosítani semmilyen szerződést, kivéve ha azt jelentős gazdasági esemény nem teszi indokolttá. Erről itt ugyebár szó sincsen. Fél év alatt befizetésre kerül 42.000 Ft, ami csak részben csökkentette a tőkét, ez még rendben is van, tudjuk, hogy így megy ez, először a kamatot fizetjük. Ám a szerződés lezárásáért 40.000 Ft-ot felszámoltak, az árfolyam különbözet 32.000Ft volt. Összességében 520.000 forint 6 hónapos használatáért 630.000 Ft-ot kellett fizetni. Ez egészen felháborító. De mit tehetünk, ebben élünk. És ez még egy viszonylag kedvező feltételekkel rendelkező hitel volt, mind a típusát tekintve - fedezetként az autó állt -, mind a lehető legkedvezőbb, közvetítői díj nélküli hitel felvételt tekintve.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal