Egyszerűen

Használt autó piac, használt autó hitel

A 2003-as évtől mind több olyan cég jelent meg, melyek kizárólag idősebb személy- és kishaszongépjárművek finanszírozásával foglalkozott. Ezen új belépők piaci rést találtak az idősebb évjáratú használt autók piacán, ezzel egyidőben felélénkült a használt autó hitel piac is.

Finanszírozásba vontak akár a finanszírozás kezdetekor 12 évesnél idősebb, a volt szocialista országokból származó személygépkocsikat is, mint például Lada, Skoda Favorit, stb. Természetesen ennek megkérték az árát, ami a használt autó hitelek kamatainak nagyságában mutatkozott meg.

Piaci elemzők már egy évvel korábban úgy vélték, hogy a 2004-es év megtorpanást hozhat az Európai Unióhoz való csatlakozásból eredő bizonytalanság, valamint a regisztrációs adó bevezetése miatt, ami megnöveli az alsó kategóriás és az import EURO II-es autók árát.

Az élet nem őket igazolta, hiszen az új autóeladásokban és az új autó hitelek piacán a 2004-es év rekordnak számított a maga 210.000 darabos új autó eladásával. Az új autók piaca 2004 óta folyamatosan csökken évi 10%-kal, ennek ellenére a kihelyezett autóhitel mennyiség stagnál, ami az alacsony önerős hitelindulásoknak köszönhető. 2005-ben az autóhitel piac arról szólt, hogy a lízingcégek hogyan tudják csökkenteni egyre nagyobb bukási arányukat. A tulajdonosaik által profitkényszertől hajtott lízingcégek egyre lazább feltételekkel hiteleztek, aminek következtében jövedelmezőségük rohamosan csökkent, miközben a visszavett autóállományuk nőtt.

Több gazdasági szakértő szerint ez a folyamat összeomlással fenyegetett. A gyors ütemben romló hitelportfolió, az egyre több kényszerfelmondás és autóvisszavétel a pénzügyi vállalkozások profitjának drasztikus szűkülését, illetve teljes eltűnését vetítette előre, miközben az anyabankok továbbra is számítanak lízingcégük nyereségére, több esetben már most bekalkulálva annak osztalékként történő kivételét. Bár az autófinanszírozásra szakosodott pénzintézetek nem szívesen hoznak nyilvánosságra kényszerfelmondásokkal kapcsolatos információkat, és inkább azt hangoztatják, hogy a piaci kockázatok kivédhetők, mégis elismerték: a rendkívüli helyzetek kezelése egyre nehezebbé válik. Az efféle helyzetek, pedig a jelek szerint a válság után is sűrűsödnek, legfőképpen az autókölcsön felvevők erőn felüli vállalásai nyomán.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal