Egyszerűen

A BMW X3 születése

Az X5-ös sikerén, no és persze a konkurencia gyarapodásán felbuzdulva szállt harcba a BMW 2004-ben a kisebb méretű hobbiterepjárók kategóriájában. A megszokott minőséget és egyediséget azonban itt is hozták a bajorok.

A BMW X5-ös és az X3-as között olyan a viszony, mint a tanár és az őt kioktató diák között. Formaterve sokkal jobban illeszkedik a formabontó BMW-iskolába, megjelenése emberi léptékű és túlzástól mentes, és újszerű összkerékhajtási rendszere is kifinomultabb lenne a bátynál, ha abban nem ugyanezt a modern rendszert találnánk – köszönet a sebtében végrehajtott modellfrissítésnek. Ez a bizonyos összkerékhajtási rendszer a világon az első olyan szerkezet, ami teljes összhangban áll a menetdinamikai segédberendezésekkel, vagyis az elektronikus menetstabilizáló (DSC) mellett a kerekek közti nyomatékelosztással is képes a vezetőnek segítséget nyújtani.

BMW X3 (2004)

Gyári adatok szerint az új rendszernél a DSC-re csak sokkal később és ritkábban van szükség. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a BMW X3-mas minden körülményhez jól alkalmazkodik, legyen szó terepről vagy országútról. Ez utóbbi esetben 180 km/órás sebesség felett például csak a hátsó kerekekre jut nyomaték, miközben egyes esetekben ez teljesen meg is fordulhat. A 180 km/órás sebesség egyébként nem is áll olyan távol az X3-astól, mint azt gondolnánk. A legkisebb választható erőforrás (2,5l) is 192 lóerős, a háromliteres 231, a 3.0d pedig 204 lóerős. A reprezentatív motorpaletta meghatározza a vásárlóközönséget is, a SUV-ok tömegéből a BMW X3-ast presztízse és nagy motorjai emelik ki. No és persze ne feledkezzünk meg a futóműről sem: az X3 úttartását és vezetési precizitását sok középkategóriás személyautó megirigyelhetné. Ezek az erények még az X5-nél jóval visszafogottabb méret és luxus esetében is sokba kerülnek: a háromliteres benzines és turbódízel egyaránt 12,7 millió forint volt 2004-ben, a 2,5-es benzines csak később érkezett.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal