Egyszerűen

Gépjármű finanszírozás - autóvisszavétel esete

Sokan gondolják úgy, hogyha valaki gépjármű kölcsönnel vagy pénzügyi lízinggel rendelkezik, és nem tudja ezt rendszeresen, vagy egyáltalán fizetni, akkor maximum visszaadja a gépjárművet, és minden meg is oldódik.

Sajnos ez természetesen nem így működik. A probléma ezzel még nincs megoldva. Ennek az az oka, hogy a tartozás általában magasabb összegű, mint a az autó piaci értéke a visszavételkor. Ezzel így nincs kiegyenlítve a tartozás. Akkor is gondot okozhat a magas törlesztő, ha úgy döntünk, hogy a terhelt gépjárművünket el szeretnénk adni, és vennénk egy másikat. Ahhoz, hogy csúnyán fogalmazva megszabaduljunk a régi autónktól, és azzal együtt a magas törlesztésünktől, ki kell fizetnünk a fennálló teljes tartozást, ami a kamatok, és egyéb lezárási, és adminisztrációs költségek miatt akár meghaladhatják a az eladni kívánt autó értékét is. Tehát, ha úgy vesszük, még drágábban juthatunk hozzá, az új autónkhoz a többletköltségek révén. Az a szomorú tény, hogy az autók piaci értéke napról napra változik. Amint kigurulunk a kereskedésből, már nem ér annyit, mint előtte. Normál esetben szerencsére ez a tartozásról is elmondható, hogy hónapról hónapra csökken. Az az ideális, ha egy használtautó többet ér a futamidő alatt, mint az az összeg, mint amennyivel tartozik az adós. Bár a gépjármű finanszírozás esetében ez nem feltétlenül van így. Attól is függ, hogy a vásárláskor a vevő mennyi önerővel rendelkezett, és mennyi a finanszírozás. Milyen hosszú a futamidő. Hosszabb futamidőnél alacsonyabb a törlesztés, tehát lassabban fogy a tartozás, rövid futamidőnél magasabb a törlesztő, és ezért gyorsabban teljesíthető a hátralék. A mindenkori tartozás összegét befolyásolhatja az, hogy forintban vagy devizában vettük-e fel a kölcsönt. Amikor döntünk arról, hogy milyen módon vesszük fel a hitelt, a sok tényezőn túl, érdemes még szem előtt tartani a várható kockázatokat is. Érdemes hosszú távban gondolkozni, és nem csak az adott helyzetet figyelembe venni.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal