Egyszerűen

A háztartás jövedelmének vizsgálata hiteligényléskor

A hitelképesség vizsgálata is megváltozott 2010-től. A hitelezőt jogszabály köti ahhoz, hogy ne csak azt vegye szempontnak, hogy a gépjármű fedezetet nyújt-e a hitel megtérüléséhez, hanem a háztartások jövedelmét is vizsgálni fogják a finanszírozók.

Ezzel a vizsgálattal csökkentve annak az esélyét, hogy likviditási gondok lépjenek fel a hitelezőnél, vagy a visszafizetés bizonytalanná váljon. Ez bizonyos szempontból védelmet nyújt a hitel felvevőnek is, attól függetlenül, hogy sokak emiatt eleshetnek ennek lehetőségétől. Hosszú távon mindenképpen megakadályozza a túlzott eladósodás lehetőségét. A valós anyagi helyzet vizsgálata ehhez elengedhetetlen. Magánszemélyek esetében manapság, amennyiben gépjármű hitelt szeretnének felvenni, számolniuk kell azzal, hogy a finanszírozók kíváncsiak valós, leigazolható jövedelmükre. Ezt általában háromhavi bankszámla kivonattal vagy munkáltatói igazolással kérik alátámasztani, nyugdíjasok esetében pedig nyugdíjszelvényekkel, vagy szintén bankszámla kivonattal.

A leadott jövedelemigazolások valóságtartalmáért mindenki büntető jogi felelősséggel tartozik, tehát ennek tudatában szükséges megadni a hivatalos jövedelem adatainkat. Nem csak a jövedelmi tényezők számítanak, vagyis a háztartás bevételei, hanem a kiadásai is. Hiszen így kap képet a finanszírozó igazából a hitelképességre. Amennyiben egy háztartás kiadásai már a felvett hitel nélkül is nagyon magasak, akkor nem terhelheti további fizetési kötelezettséggel őket a bank, vagyis az ügyfél így nem lehet hitelképes. A finanszírozó rákérdez az esetleges egyéb hiteltörlesztésekre is. Ezt is mindig pontosan kell megadni, hiszen erről is szintén büntető jogi felelősségünk tudatában nyilatkozunk. Abban az esetben, ha már így is több hitel terhel minket, illetve a szabadon felhasználható bevételünk alacsony, akkor a bank el fogja utasítani a hitelkérelmet, és így nem tudjuk megvásárolni a kívánt autót, vagy sajátunkra sem vehetünk fel hitelt. A megszigorított szabályok szerint tehát a jövőben csak azok kaphatnak hitelt a finanszírozóktól, akik rendszeres havi leigazolható jövedelemmel rendelkeznek, és nincsenek eladósodva. Bármennyire is rosszul hangzik, de ezekkel a szabályokkal minket, vásárlókat szeretnének megóvni a teljes eladósodás veszélyétől. A bankoknak nem érdekük az, hogy elvegyék később a finanszírozott gépjárművet, hiszen ők nem autókereskedésből szeretnének bevételeket. A normális egyensúlyra törekednek, amikor azt vizsgálják, hogy valaki hitelképes lesz-e. Korábban például egy autókereskedő könnyedén rábeszélhette a vásárlót, olyan gépjármű megvásárlására, amit nem engedhetett volna meg magának, mit sem törődve azzal, hogy később az adós miből fogja kifizetni a havi törlesztőt.

Azokat is védi a jogszabály, akik nem tudják mérlegelni valós anyagi helyzetüket, és így azzal nem törődve belevágnának egy kétes kimenetelű hosszú hitelbe. Ez az oka annak, hogy a hitel közvetítőt jogszabály köti ahhoz, hogy még mielőtt a hitelképességi vizsgálatot elvégezné, előtte tájékoztatást adjon a hitelfelvétel kockázatairól is. Akkor sem kell teljesen elkeserednünk, ha nem vagyunk jelenleg hitelképesek, hiszen ez nem örökre szól. Amennyiben csökkennek meglévő hitelterheink, újra próbálkozhatunk a hiteligényléssel. Addig is lehetőségünk van használtan esetleg olcsóbb gépjárművet vásárolni, vagy autót bérelni, vagy a meglévőt üzemképesen tartani.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal