Egyszerűen

Autóhitelek előtörlesztése

Korábban az autóhitel szerződések részleges vagy teljes lezárása elég nagy plusz költséggel terhelte az adóst. Szerencsére 2010 március elsejétől ez már mérséklődött.

A hitelkonstrukcióban szerződött magánszemélyek örülhetnek, hiszen a részleges vagy teljes előtörlesztés díja néhány finanszírozónál akár nulla forint is lehet. Korábban ez az érték akár a befizetett tőke összeg 3-9%-a is lehetett. Mivel ahogy írtam, ezt a díjat a befizetett tőketörlesztésre vetítették ki, így ez azt is jelentette, hogy ha az ügyfélnek például eddig két millió forintos előtörlesztésnél – ha 3%-kal számolunk – a felszámolt díj hatvanezer forint lett volna. Ez azért nem kevés pénz. 2010 márciusától tehát a bankok, finanszírozók csak a valós költségeiket, vagy legfeljebb 1%-os díjat kérhetnek, amennyiben a finanszírozás futamidejéből az előtörlesztés időpontjában még minimum egy év hátra van, vagy ha ennél kevesebb, akkor legfeljebb 0,5 %-ot követelhetnek. Abban az esetben még ez a költségtérítés sem kérhető el, ha például egy éven belül, egy alkalommal, idő előtt kettőszáz-ezer forintnál kevesebb összeget fizetünk be törlesztés gyanánt. Több lízingcég teljesen díjmentessé tette az effajta, vagyis az önkéntes előtörlesztést. Abban az esetben viszont, ha a lezárás nem így, önkéntesen történik, hanem a finanszírozó mondja fel a szerződést, akkor természetesen az ügyfelet nem illetheti meg ez a kedvezmény. Ez a kedvező diszkontálási vagy lezárási díj, csak a 2010. március 1.-je után kötött szerződésekre érvényes, vagyis aki ennél korábban szerződött, arra az akkori szabályok érvényesek még. Viszont a mérsékelt "kiszállási" díj lehetőséget nyújt nekik is, ha szeretnének új szereződést kötni, hogy ők is kihasználják a kedvezőbb előtörlesztési feltételeket.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal