Egyszerűen

Kiöregedett a magyar autóállomány

Néhány éven belül nagy szükség mutatkozhat Magyarországon a gépkocsi állomány cseréjére - tudjuk meg az Ernst&Young legfrissebb jelentéséből. A felmérésből kiderül, hogy hazánkban mintegy három millió öregnek nevezhető autó (tíz évesnél idősebb) járja az utakat.

Általános vélekedés szerint a fiatalítás be is fog következni, azonban számos tényező befolyásolja (többek között kormányzati intézkedések is), hogy hogyan fog végbemenni. Nem tudni például, hogy az autótulajdonosok új autók vásárlását választják inkább, vagy a meglévőnél valamivel fiatalabb használt autókat vesznek. Egy esetleges roncsprémium bevezetése minden bizonnyal az utóbbi felé billentené a mérleg nyelvét. Autóhitel felvétele mindkét esetben szóba jöhet. A felmérésből az is kiderül, hogy a magyar jármű állomány a maga 11 éves átlagéletkorával a régióban mégsem sereghajtó. Nézzük, a környező államokban mennyi az autók átlagéletkora: Slotákia: 13; Csehország, Románia: 14. Legkevésbé kedvelt szomszédainknál, a románoknál (egyes vélemények szerint a szlovákok és a szerbek még náluk is kisebb népszerűségnek "örvendenek") a gépkocsik fele nem felel meg az európai uniós károsanyag-kibocsátási irányelveknek. Az öreg autókkal nem csupán a jelentős károsanyag-kibocsátás a probléma - sok gondot okoznak tulajdonosaiknak a gyakori meghibásodásokkal. Könnyen megeshet, hogy egy 10-15 év közötti autóra átlagos használat mellett rá kell költeni annyit, amennyiből egy néhány éves használt autó hitele kijön, de akár egy olcsóbb új autó is megfinanszírozható belőle. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy újabb autó sokkal megbízhatóbban működik, nem kérdés, hogy az autóhitel + új(abb) autó mellett érdemes dönteni.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal