Egyszerűen

Tippek autóvásárláshoz

Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. Ebben a kérdésben inkább a pénztárca dönt, mint az érvek. Amennyiben megteheti, hogy új autót is vegyen, mindenképp érdemes első körben felmérni az igényeket.

Mire is használja az autót. Gazdaságos városi kisautót vagy limuzint, kombit, terepjárót, egyterű családi autót vásároljon? Aki a városban tölti autós órái nagy részét mindenképp egy egyszerű városi kisautót vegyen. A nagy teljesítményű felső kategóriás autók egyébként sem szeretik a városi "vánszorgást". Kis autóból is több féle létezik olcsó egyszerűbb változat és a felkapott márkák kis kategóriája. Árban 2-3 millió forintos különbséggel. A középkategória hatalmas választékkal és típuskínálattal a legerősebb. Az emberek általában 3-4 évig használnak egy autót, amely a válság hatására 6-7-re emelkedett, így érdemes mérlegelni ez idő alatt milyen változások következnek be az ember életében. Tervezzen hosszú távra. Szingli cabrió vagy nagycsaládos egyterű a lényeg, hogy ne kelljen hetente szervizbe járni vele. Új autó vásárlásánál ne hagyja, hogy érzelmei döntsenek, hanem igenis számolja ki melyikkel jár jobban. Számoljon fogyasztást, kötelező szerviz költséget és akár értékveszteséget is. Az értékveszteség a legnagyobb "ellensége" az új autónak. Mindenki hallotta már a kifejezést, hogy "kigurult a szalonból és már a felét éri", ha ennyire nem is, de valóban magas az első három évben az értékkülönbözet. Vannak márkák és típusok, amelyeknél ez a különbség alacsony. Azt gondoljuk, ez épp a márka iránti elkötelezettségtől, a gazdasági viszonyoktól és attól is függ, épp mennyien adják el a hasonló autójukat, hiszen kis kínálat esetében nincsen jelentős versenyhelyzet. A vásárlók nagy része az alapján vesz autót, hogy mennyire tetszik neki. A reklámokban és hirdetésekben mindig a leggazdagabban felszerelt modell szerepel. Alufelni, metálfényezés, sötétített ablakok, króm díszítések... Ezzel hatnak ránk. A fotelben ülve azt mondjuk "de jól néz ki - ebbe én is beleülnék". A legfontosabb, hogy ésszerűen, a lehetőségeink és szükségleteink szerint vásároljuk.

A vásárlás íratlan szabályai új autónál: az első lépés a kategória kiválasztása, vagyis mire és mennyit használjuk. Második lépés a lehetőségek felmérése - itt kapcsolódik a hiteligény is. Nézzen utána, hogy az adott kategóriában hány márka gyárt és milyen modelleket. Harmadik lépés az árajánlatok begyűjtése, ha megvan a konkrét márka és modell, akkor is kérjen be több márkakereskedésből ajánlatot. Lehetséges, hogy a vidéki képviselet jobb árat ad vagy lesz benne ajándék extra. Tisztázza előre, hogy mikor veheti át a választott/vásárolt járművet. Milyen plusz költségei vannak az első forgalomba helyezésnek. Ezek után más dolga nincsen - élvezze a vezetést.

Használt autónál az első lépés: az autó kiválasztása, megtekintése. A hirdetés szövege gyakran tartalmaz elírást vagy szándékos félrevezetést. Több hirdetésből hiányzik a kilométeróra állása - erre mindenképp kérdezzen rá. Sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy az eladó az autó megtekintése előtt foglalót kér előreutalva - EZT SOHA NEM SZABAD. Senki ne utaljon vagy fizessen előre. Nézze meg az autót, amit megvesz. Az autó hirdetésében feltüntetett extráit is ellenőrizze, mert ott is előfordul "elírás". A jármű műszaki átvizsgálása mindenképp szükséges. Erre a közeli független szervizek és márkaszervizek jók. Költsége kb 8-10 ezer forint, amiért cserébe kapunk egy állapotlapot. Ebből kiszűrhetőek a látszólagos hibák, de 100%-os bizonyosságot ez sem ad.

Vissza a többi autós, pénzügyi hírhez »

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

ÜZEMANYAG­ÁR-KERESŐ

Gépjármű adásvételi minta szerződés (letöltés) »

A gépjármű adásvételi szerződés megalkotása első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, ám ha nem felelünk meg bizonyos tartalmi kritériumoknak, akkor a szerződés nem lesz érvényes.




Facebook
Oldal