kalk.

Gyorsk.

Autófinanszírozás

Az autófinanszírozás egyes típusainak bemutatásával lehetőséget adunk a különféle konstrukciók előnyeinek illetve hátrányainak áttekintésére. Általánosságban elmondható, hogy ha autófinanszírozás a téma, akkor nincs mindentől független legjobb autóhitel vagy autólízing.

Miért? Azért, mert a hitelfelvevő pillanatnyi helyzete, amennyiben cég az igénylő, akkor a vállalkozás aktuális gazdasági helyzete és még számos más tényező befolyásolhatja, hogy számunkra éppen mi a legjobb választás - emiatt azt tanácsoljuk, hogy ha autófinanszírozás előtt áll, mindenképpen kérje szakember segítségét.

Egy autóhitelnél gyakorlatilag maga a hitelkonstrukció a termék. Ez lehet autóhitel, autólízing és tartós bérlet. A tartós bérlet szerepe az adójogszabályokban az elmúlt években bekövetkezett kedvezőtlen változásoknak köszönhetően jelentősen szűkült. Nézzük az egyes finanszírozási típusokat részletesen:

Hitel

A hitel fogalmát többféleképpen határozzák meg, amelyek közül a legáltalánosabban elfogadott a következő: a hitelt nyújtó (finanszírozó) pénzeszközöket, árukat vagy szolgáltatásokat enged át ideiglenesen, kamatfizetés ellenében, illetve a hitelt felvevő idegen tőkét vesz igénybe meghatározott időre. A banki hitelt többféle módon lehet csoportosítani aszerint, hogy kinek a számára, milyen célból és rendeltetéssel (pl. esetünkben autófinanszírozás), mennyi időre, milyen formában vagy változatban, megtérüléssel vagy fedezet mellett kerül a hitel kihelyezésre. A hitelnyújtással a bankok és az ügyfeleik között szerződéses viszony keletkezik, mégpedig a hitel- vagy kölcsönszerződés keretében. A finanszírozási szerződésben a bank meghatározott összegnek a rendelkezésre tartását, illetve ennek megfelelő hitel nyújtását vállalja. Az ügyfélnek lehetősége van az autóhitel igénybevételére, de arra sem részben, sem egészben nem kötelezhető.

Az ügyfél jutalékot fizet a rendelkezésére tartott összeg után. A hitelt az ügyfelek igénybe vehetik egy összegben, előre meghatározott részletekben, illetve bizonyos kereten belül tetszés szerinti mértékben, rendszeresen és folyamatosan. Az autókölcsön szerződés megkötésére akkor kerül sor, amikor az ügyfél nyilatkozott a hitel felvételéről, és megállapodott a finanszírozást nyújtó pénzintézettel a szerződéses feltételekről. A lejáratok alapján a hitelek rövid, közepes vagy hosszú időtartamra nyújthatók. A rövid lejáratú hitelek nem haladják meg az egy, a középlejáratúak pedig a négy évet. Hosszú lejáratúak az ennél hosszabb időre szóló hitelek. Az autófinanszírozás 1 és 8 év közötti kifutású konstrukciókat nyújt, tehát lehet rövid-, közép- és hosszúlejáratú autóhitelről is beszélni.

A hitelezési gyakorlat lényeges eleme az írásbeliség és fontos dokumentuma a szerződés. Nem lehet eléggé sokat beszélni arról, hogy az autófinanszírozási szerződések gondos tanulmányozása, a feltételeknek a hitelfelvevő lehetőségeivel és helyzetével való összevetése, a változtatások lehetősége és hatása minden esetben végiggondolandó előzménye a szerződés aláírásának.

Lízing

A lízing: olyan bérbevételi, illetve bérbeadási tevékenység, amelynek során a bérlő valamely vagyontárgyat a lízingtársaságtól használat céljára, előre meghatározott időtartamra bérbe vesz. Az autót lízingbe vevő rendszeres, a szerződésben rögzített lízingdíj fizetésére kötelezett. A futamidő után a vagyontárgy, autó stb. a lízingbe vevő tulajdonába megy át. Az autólízing díj költségként számolható el. A lízinges autófinanszírozás általában háromszereplős ügylet, eladó vagy szállító, lízingbeadó, lízingbevevő.

A lízingnek két fajtája létezik: pénzügyi lízing, illetve operatív lízing (tartós bérlet).

A pénzügyi lízing olyan üzleti megállapodás, mely szerint a lízingbe adó megvásárolja a lízingbe vevő által kiválasztott lízingtárgyat (gépjármű finanszírozás esetében autó, motor, kishaszongépjármű) azért, hogy annak használatát a lízingbe vevőnek díjfizetés ellenében átengedje. Pénzügyi lízingnél a vevő által megjelölt lízingtárgyat a lízingbe adó megvásárolja, és díjfizetés ellenében azt határozott időre használatba adja a lízingbe vevőnek. A finanszírozás szerződéskötésekor pontosan rendelkezni kell a lízingtárgy futamidőt követő tulajdonjogáról, ez általában egy opció, mely lehetőséget teremt a lízingbe vevőnek a lízingtárgy megvásárlására. Ennek értéke általában az eredeti értékhez képest jelképes. Jellemző a teljes amortizációs lízing, melynél a futamidőt úgy választják meg, hogy a lízingelt eszköz könyv szerinti értéke a futamidő lejártával nullára csökkenjen.

A pénzügyi lízing lehet zárt-, illetve nyíltvégű: a zártvégű pénzügyi lízing esetében a lízingszerződés megkötésekor előre meghatározott időtartamra kötődik a szerződés, míg a nyíltvégű pénzügyi lízing esetében ez az időpont előre nem meghatározott.

Az operatív lízingnél, más néven tartós bérletnél a tulajdonos a tulajdonában lévő eszközt a vevőnek meghatározott időtartamra díjfizetés ellenében átadja. A tulajdonos a használatot korlátozhatja, de az üzemeltetés kockázatait és költségeit a gépjármű lízing futamideje alatt a lízingbe adó és a lízingbe vevő megosztja egymás között.

Egyéb beépített szolgáltatások

A lízingbe adó egyéb szolgáltatásokat is vállalhat a lízingbe adáson kívül. Gyakori, hogy a lízingbe adó vállalja a casco biztosítás és kötelező biztosítás, téli/nyári gumiabroncs csere, szervizszolgáltatás, cseregépjármű szolgáltatás megfizetését. Ezen előre kalkulált költségeket a bérleti díjba építi.

Az előre meghatározott futamidő végén az autó visszakerül a tulajdonoshoz, aki azt újra lízingbe adhatja, vagy továbbértékesítheti. Az operatív lízingnél a lízingtárgy értéke nagyobb a pénzügyi lízingnél a lízingbe adó számára, hiszen a használat után újra visszakerül hozzá a lízing tárgya. A lízingbeadó operatív lízing esetén gyakran köt a szállítóval visszavásárlási garanciát, melynek értelmében a gépjárművet értékesítő kereskedés a futamidő végén, a szerződésben rögzített futásteljesítménnyel, előre meghatározott bruttó értéken a gépjárművet a bérbe adótól köteles visszavásárolni. A hibátlan műszaki állapot biztosítása és az esetleges kilométerkülönbözet megfizetése a bérlőt terheli.

Hírlevél
Adatait bizalmasan kezeljük.

Autóhitelezési fogalmak »

Az autóhitelezésben használt, és oldalunkon is gyakran előforduló legfontosabb kifejezések magyarázatát találja meg a fenti linkre kattintva.

Teherautó hitel online »

A teherautófinanszírozás keretében lehetőség nyílik 3,5t össztömeg alatti új és használt kistehergépkocsik hitelre történő megvásárlására.

Buszhitel igénylése »

Amennyiben használt buszt vagy teherautót, pótkocsit venne hitelre, akkor a jármű életkora a hitel lejártakor nem lehet több 12 évnél. Az online kalkulátor segítségével előzetes becslést készíthet, mennyibe kerülne adott összegű busz hitel törlesztése havonta.

Eurotax kalkulátor »

Hogyan működik az Eurotax kalkulátor? Töltse ki a szükséges mezőket, mi pedig e-mailben elküldjük önnek gépjárműve Eurotax katalógusban szereplő értékét, mindezt természetesen ingyen.
Oldal